وی ادامه داد: ممکن است فرد این ویروس را در بدن خود داشته باشد ولی توسط داروها اجازه تکثیر به آن داده نشود و در حد خیلی پایین نگاه داشته شود؛ یعنی فردی که HIV مثبت است به کمک داروها میتواند هیچ بیماریای تا آخر عمر نگیرد و این اتفاق الان در دنیا افتاده است، یعنی ما به پایان HIV نزدیک شدهایم. در گذشته حدود ۱۸ قرص به بیماران داده میشد اما الان با یک کپسول ترکیبی HIV کنترل میشود.
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه «در مراکز حمایت از افراد HIV مثبت تمام خدمات و داروها رایگان است»، بیان کرد: ما در سالهای قبل حداقل 20، 30 هزار تست HIV از مادران باردار میگرفتیم ولی اکنون به دلیل اینکه از ابتدای سال مشکل کیت داریم این مقدار کمتر شده است.
حسینپور با بیان اینکه برخی مسؤولان تا پیش از ایجاد بحران اقدام به برنامهریزی نمیکنند، تصریح کرد: لرستان درحالی که یک چهارم استان ما جمعیت دارد چهار برابر ما اعتبار و بودجه میگیرد و دلیل این امر هم آن است که افراد مبتلا شناسایی شدهاند و مسؤولان متوجه این مسئله شدهاند.
وی اضافه کرد: اکنون آموزش و پرورش خراسان خیلی سخت به ما اجازه آموزش میدهد، اما در شیراز به تمام مدارس آموزش دادهاند و علت این امر این است که در آن جا تعداد شناسایی افراد مبتلا بیشتر است. مسئله مهم این است که جایی که موارد شناسایی مثل استان ما کمتر است افراد در آینده در معرض بیماری قرار دارند؛ چراکه در استانهایی مانند فارس دانشآموزان دوره دیدهاند، اما در اینجا وقتی از بچهها پرسیده میشود نهایتا یک یا دو نفر آموزش دیدهاند.
اچ.ای.وی بیماری آینده ایران است
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه HIV بیماری آینده ایران است، گفت: از آنجا که HIV تا ۱۰ سال علایمی ندارد تشخیص آن بسیار سخت است و فقط بعد از ۱۰ سال که به تدریج ایمنی ضعیف میشود میتواند یک سری علایم در فرد ایجاد کند. HIV ویروس نقص ایمنی انسان است و ایمنی و گلبولهای سفید را از بین میبرد.
حسینپور در خصوص اتفاقی که در لردگان افتاد، بیان کرد: در لردگان افرادی شناسایی شدند و این افراد CD4 و ایمنی پایینی داشتند یعنی 10 سال از انتقال بیماری گذشته بود، چون به علایم بیماری رسیده بودند. دو نفر از آنها با علایم ایدز به پزشک مراجعه میکنند و آنجا پزشک شک میکند و آزمایش میخواهد و مشخص میشود که آنها HIV مثبت هستند. اینکه افرادی مبتلا باشند طبیعی است و ما در شهرهای اطراف مشهد هم این مسئله را داریم. بهورز آن روستا خواست از افراد تست بگیرد که کار درستی هم بود.
وی افزود: یک اشتباه بهورز آنجا این بود که بدون اطلاع به افراد از آنها تست HIV گرفت، حال اینکه ما حق نداریم بدون اطلاع نوع تست به افراد اقدام به گرفتن تست کنیم و به نظر در چند نفر اول این اشتباه را انجام داد و به عنوان آزمایش دیابت، تست ایدز گرفت و همچنین سه، چهار نفر اول را به جای اینکه تست سریع انجام دهد با سرنگ اینکار را انجام داد و این تصور را ایجاد کرد که از سرنگ مشترک استفاده کرده است درحالیکه در سیستمهای بهداشتی هیچوقت از سرنگ مشترک استفاده نمیشود.
اچ.آی.وی در جهان در خانمها و در ایران در آقایان بیشتر است
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطرنشان کرد: HIV بیماری خانمهاست برخلاف تصور خیلی از افراد که فکر میکنند HIV بیماری آقایان است. HIV در جهان در خانمها بیشتر و در ایران در آقایان بیشتر است؛ چراکه راه ورود HIV در ایران از طریق تزریق بود که این موضوع درمورد آقایان بیشتر بود و همچنین آقایان برای بررسی و آزمایش در زندان بیشتر در دسترس بودند. اما انتقال HIV به سمت ارتباط جنسی میرود و سرعت رشد انتقال جنسی در خانمها خیلی بیشتر است.
حسینپور افزود: دلیل اصلی این است که خانمها دسترسی به اطلاعاتشان کمتر است و سطح دستگاه تناسلی باعث میشود HIV راحتتر منتقل شود. انتقال از زن به مرد خیلی احتمال پائینی دارد اما از مرد به زن احتمال بالایی دارد و همچنین مرد میتواند به راحتی وسیله پیشگیری را استفاده کند.
راه اصلی انتقال HIV در کشور ما ارتباط جنسی است
وی ادامه داد: از سال ۱۳۹۵ به بعد در کشور انتقال HIV از طریق جنسی بر انتقال از طریق تزریق پیشی گرفته است؛ یعنی راه انتقال اصلی HIV در کشور ما راه انتقال جنسی است.
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در کشورهای مذهبی فرصتی در مقابل HIV وجود دارد به این دلیل که HIV برای اینکه گسترش پیدا کند به یک سری امکانات نیاز دارد. این امکانات اعتیاد و مسائل جنسی است که مسئله جنسی اهمیتی بیشتری دارد و در کشورهای مذهبی این بخش به دلایلی محدود است درنتیجه HIV به راحتی نمیتواند رشد کند. یک مشکلی که وجود دارد این است که آن کسانی که در این جوامع HIV مثبت میشوند شناسایی نمیشوند پس کشورهای مذهبی یک فرصت دارند اما اگر در این زمینه برنامهریزی انجام نشود در برابر HIV بی سلاح هستند؛ چراکه پنهانی رشد میکند و کسی درباره آن صحبت نمیکند.
وی ادامه داد: در کشورهای مذهبی انگ این بیماری بالاست. باورهای غلط در میان مردم وجود دارد و حتی برخی فکر میکنند که این بیماری نفرین خداوند است. همچنین دسترسی به وسایل محافظتی مانند کاندوم کمتر است و همه اینها باعث میشود که در کشورهای مذهبی کنترل HIV خیلی سخت شود. باید در این مورد فکر شود و حتی ما در این زمینه کتاب داریم با این عنوان که «ما روحانیان در مورد اچ آی وی چه میتوانیم بکنیم؟» حجتالاسلام آشنا این کتاب را نوشته است که اکنون مشاور رییسجمهور است.
۷۰ درصد خانمها در ایران از طریق رابطه زناشوئی مبتلا به HIV شدهاند
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص مشکلاتی که در کشور ما در زمینه مقابله با HIV وجود دارد، گفت: ما نمیتوانیم در کشورمان به جوانان آموزش کافی بدهیم، اعتیاد زیاد و مصرف شیشه وجود دارد، روابط در زندان غیرقابل کنترل است و تزریق زیادی انجام میشود. ما در سال گذشته چهار مورد ابتلا در مدت صیغه داشتیم. یک نکتهای در ایران اهمیت دارد و آن هم این است که ۷۰ درصد خانمهایی که در ایران HIV مثبت شدهاند در رابطه زناشویی مبتلا شدهاند؛ یعنی هیچ رفتار خارج از چهارچوب زناشویی نداشتند و تصورشان این بوده است که بیماری نمیگیرند.
در تماس مقعدی احتمال انتقال HIV پنج برابر بیشتر است
وی خاطرنشان کرد: در تماس مقعدی احتمال انتقال HIV پنج برابر بیشتر است ولی افراد در این زمینه اطلاعات ندارند و به طور کل ارائه اطلاعات در کشور ما سخت است. همچنین به مشتریان جنسی افراد، دسترسی وجود ندارد مگر آنکه توسط نیروی انتظامی و در دادگستری و زندان بتوان آنها را پیدا کرد.
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: ما یک کمیته داریم به نام کمیته سامانه زنان آسیب دیده اجتماعی و اگر برای زنان اتفاقی بیفتد و شناسایی شوند به سرعت مشاوره داده میشود و تست HIV گرفته میشود.
در سال گذشته ۴۶ درصد افراد شناساییشده مبتلا به ایدز در مشهد زنان بودند
حسینپور اضافه کرد: از سال ۸۳ تا ۸۷ به ترتیب 8، 7، نه، ۱۲ و ۱۵ درصد مبتلایان شناسایی شده در هر سال در کشور زنان بودند و این روند به همین صورت سیر صعودی داشته است و در سال گذشته ۴۶ درصد افراد شناسایی شده در مشهد خانم بودند.
وی بیان کرد: اگر مادر HIV مثبت زایمان کند و به فرزندش شیر هم بدهد تقریبا با احتمال 40 درصد از هر دو فرزندش یکی HIV مثبت میشود و اگر شیر ندهد 25 درصد احتمال دارد که از هر 4 فرزندش یکی HIV مثبت شود ولی اگر از قبل از بارداری دارو استفاده کند و زایمانش هم کنترل شده باشد و بچه هم دارو بخورد تقریبا احتمال انتقال به فرزند صفر میشود و این قدم خیلی بزرگی است که برداشته شده است.
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: ما در پیشگیری از انتقال جنسی و تاکید بر استفاده از کاندوم خیلی مشکل داریم مخصوصا با سیاستهای وزارت بهداشت که تنظیم خانواده محدود شده و اکنون روی ازدیاد جمعیت کار میکنیم این مسئله، استفاده از کاندوم را محدود کرده است حال آنکه ما در گذشته کاندوم را به منظور تنظیم خانواده به راحتی به مردم میدادیم.
تجربه کشورهای تایلند، برزیل و آفریقای جنوبی در کنترل ایدز
حسینپور خاطرنشان کرد: اچ. آی. وی مختص گروه خاصی نیست و همه افراد میتوانند HIV بگیرند. این تصور اشتباه است که بگوییم فقط کارگران جنسی و افراد معتاد مبتلا میشوند؛ به عنوان مثال در کشور تایلند استفاده از کارگرهای جنسی یک تجارت است که از کشورهای مختلف به همین منظور به آنجا سفر میکنند اما در آنجا HIV کنترل شده است و رشد پیدا نمیکند.
وی ادامه داد: اگر تایلند در سال ۱۹۹۸ استفاده از کاندوم برای کارگران جنسی را شروع نمیکرد 8 تا 9 میلیون نفر از این افراد تا سال ۲۰۱۰ باید HIV مثبت میشدند، اما با برنامهریزی که کردند تقریبا تعداد مبتلایان رشد نکرد.
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: برزیل به عنوان یک نمونه موفق و آفریقای جنوبی به عنوان یک نمونه ناموفق در کنترل HIV شناخته میشوند. این دو کشور در سال ۲۰۰۰ به یک مقدار افراد HIV مثبت داشتند ۱۰ سال بعد آفریقای جنوبی ۲۵ تا ۳۰ درصد و در برزیل 0.6 درصد مردم مبتلا بودند.
حسین پور تصریح کرد: یک جامعه با یک گروه فرضی را در آن در نظر بگیرید که این گروه فرضی مستعد است که این بیماری را زودتر بگیرد؛ مصرفکنندگان مواد به ویژه معتادانی که تزریق میکنند و کارگران جنسی این گروه را تشکیل میدهند. عدهای از این افراد گروه فرضی مبتلا به HIV مثبت میشود و تعداد این افراد به مرور زیاد میشود. این مرحله شیوع پائین است.
در مرحله شیوع متمرکز اچ.آی.وی هستیم
وی اضافه کرد: افراد مبتلا ارتباطات جنسی با همسر و شریک جنسی خود دارند و بدین صورت HIV به جامعه اطرافشان منتقل میشود. وقتی در این گروه فرضی 5 درصد افراد مبتلا میشوند، شیوع متمرکز نامیده میشود. در ایران در بین مصرف کنندگان مواد ۱۵ درصد HIV مثبت هستند یعنی ما در مرحله شیوع متمرکز هستیم.
کارشناس مسؤول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: پس از شیوع متمرکز، تعداد افراد مبتلا بیشتر میشود و به اطراف کشیده میشود و بیماری به روشهای مختلف منتقل میشود. در این مرحله مادران باردار آن جامعه بیش از یک و 1.5 درصد و تمام افراد گروه فرضی مبتلا شدهاند. به این مرحله، مرحله شیوع بالا میگویند. این اتفاق در آفریقا افتاده است. در کشورهای جنوب آفریقا در اکثر کشورها مانند گابون و سیرالئون از هر دو نفر یک نفر مبتلاست و بیش از 2، 3 درصد مادرهای باردار مبتلا هستند.
ایسنا
انتهای پیام
نظر شما